Veel gestelde vragen

Als u te maken krijgt met een overlijden zijn er mogelijk veel vragen die u snel beantwoord wilt hebben. U kunt altijd contact met ons opnemen voor persoonlijk advies en onze hulp bij de organisatie van de uitvaart. Hier vindt u in ieder geval de antwoorden op een aantal meest gestelde vragen.

Wat moet ik doen bij een overlijden?

Ons advies is altijd: neem eerst heel even de tijd. Is het overlijden bevestigd door een arts? Neem dan gerust eerst contact met uw dierbaren op voordat u ons belt. Zodra u ons belt via 06 27 876 234, staan wij voor u klaar. Voor melding van overlijden zijn wij dag en nacht bereikbaar.

Kan ik zelf een uitvaartverzorger kiezen?

Ja, dat kan altijd. Ongeacht waar u verzekerd bent.

Wat kost een uitvaart?

Een gemiddelde uitvaart kost tussen de € 5.000 en € 10.000. De kosten van een uitvaart hangen af van de persoonlijke keuzes die u maakt en het budget dat u beschikbaar heeft.

Is er een kostenverschil tussen een begrafenis of crematie?

Ja, die is er. Een begrafenis is relatief duurder. De reden hiervoor is dat behalve het begraven zelf, u te maken krijgt met de kosten voor het graf, de grafrechten, onderhoudskosten en eventueel een steen of andere bedekking.

Ik heb een beperkt budget, hoe let ik op de kosten bij een uitvaart?

Bij een uitvaart krijgt u te maken met vele keuzes. Bij elke keuze is er de mogelijkheid om te kiezen voor een variant die past bij uw portemonnee. Zo kunt u bijvoorbeeld overwegen om de overledene zelf te vervoeren, een boeket bloemen uit eigen tuin samen te stellen en mogelijk thuis of uw tuin als afscheidslocatie te kiezen. Er zijn talloze mogelijkheden en wij helpen u graag om te zorgen dat de uitvaart past bij uw wensen en binnen uw budget.

Ik heb een deposito, kan ik bij u de uitvaart regelen?

Ja, ook als u hebt gespaard voor uw uitvaart bij een andere uitvaartondernemer door middel van een deposito, kunnen wij u helpen. 

Kan ik mijn uitvaartwensen al laten vastleggen?

Ja, dat kan. Het kan rust geven als uw persoonlijke wensen en ideeën voor een uitvaart zijn vastgelegd. Niet alleen voor u, maar ook voor uw nabestaanden. Tijdens een geheel kosteloos en vrijblijvend gesprek kunt u al uw vragen kwijt. Er is misschien wel veel meer mogelijk dan u denkt. 

Hoe snel vindt de uitvaart na het overlijden plaats?

Wettelijk gezien mag de uitvaart niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden en niet later dan de 6e werkdag. Wanneer de uitvaart plaatsvindt hangt af van uw eigen voorkeur, wensen en beschikbaarheid.

Ik wil mijn dierbare thuis opbaren. Mag en kan dat?

Ja, dat kan. Er zijn dan een aantal mogelijkheden die wij graag met u in een persoonlijk gesprek bespreek.

Mag ik zelf de laatste verzorging uitvoeren?

Ja, dat mag. Het zelf verzorgen van uw dierbare kan van grote waarde zijn in het rouwproces.

Kies ik zelf de locatie waar mijn dierbare wordt opgebaard?

Ja, maar het is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van de locatie.

Mag ik mijn dierbare met eigen auto vervoeren?

Ja, dat mag. Het is wel belangrijk dat wij samen zorgen dat het vervoer voor zowel de overledene als u zo veilig mogelijk verloopt.

Wij willen graag zelf de kist dragen. Kan en mag dat?

Ja, natuurlijk. Dat is geen probleem. Samen met u bekijken wij de mogelijkheden en helpen u op de dag van de uitvaart om dit vlekkeloos te laten verlopen.

Kan ik zelf de locatie kiezen voor de uitvaart/afscheidsdienst?

Ja, natuurlijk. Afhankelijk van het aantal gasten moet er wel rekening gehouden worden met een aantal belangrijke zaken. Hierover informeren wij u natuurlijk graag.

Spreken op een uitvaart vind ik lastig. Kunt u mij helpen?

Woorden gesproken vanuit uw hart zijn kostbaar en spreken met een traan toont uw betrokkenheid en emotie. Is dit voor u lastig en wilt u zelf niet spreken? Geen probleem, wij staan u bij. Uw woorden kunnen door ons voorgedragen worden. Een andere mogelijkheid is dat wij voor u een spreker inhuren die uw verhaal kan verwoorden en vertellen.

Is elk soort muziek mogelijk bij een uitvaart?

Jazeker, de keuze is geheel aan u. In overleg met de afscheidslocatie bespreken wij hoe de muziek aangeleverd moet worden.

Is live muziek mogelijk bij een afscheidsdienst?

Zeker. Ook hiervoor geldt uw uitvaart, uw wensen. Samen bespreken wij uw keuze en wat daar organisatorisch voor geregeld moet worden.

Kan ik de uitvaart in beeld vast laten leggen?

Ja, dat kan. Het is mogelijk om een fotograaf of videograaf in te huren. Zo krijgt u een mooie, dierbare herinnering aan een moment dat op de dag zelf soms aan u voorbij gaat. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Mijn dierbare is gecremeerd. Wanneer mag ik de as ophalen?

Dat kan een maand nadat de crematie heeft plaatsgevonden. Zo is dat vastgelegd in de Nederlandse Wet.

 

 

 

error: Content is protected !!